Ποιοι/ες Είμαστε

Η ομάδα της αυτοδιαχειριζόμενης βιβλιοθήκης Φώτα Πορείας γνωρίστηκε και στεγάζεται στο χώρο του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Στεκιού Γαλατσίου, Στέγ και αποτελεί μια από τις  αυτόνομες ομάδες που συνυπάρχουν στον χώρο. Η ομάδα λειτουργεί με οριζόντια δομή και ασχολείται με τη διαχείριση της βιβλιοθήκης (καταγραφή βιβλίων, κατηγοριοποίηση, δανεισμός), καθώς και τη διοργάνωση εκδηλώσεων-συζητήσεων και παρουσιάσεων βιβλίων με βλέμμα προς την προώθηση των κοινωνικοπολιτικών και ταξικών κινημάτων. Τα μέλη της συνέλευσης προκύπτουν από τη γνωριμία και τη ζύμωσή μας στο χώρο και ως ελάχιστη προϋπόθεση για συμμετοχή στην ομάδα έχει τεθεί η συμφωνία στις βασικές αρχές που διέπουν εμάς και το χώρο που στεγαζόμαστε (αντικαπιταλισμός, αντιφασισμός, αντισεξισμός). Η ομάδα λειτουργεί με τακτικές συνέλευσεις όπου τα μέλη συνδυαμορφώνουμε και λαμβάνουμε αποφάσεις με συναίνεση.

Τα βιβλία συγκεντρώνονται από ελεύθερη συνεισφορά ανθρώπων που επισκέπτονται τον χώρο,  εκδηλώσεις και  ανταλλαγή βιβλίων ανάμεσα σε  ανάλογα εγχειρήματα.  Κύριος στόχος μας είναι η ελεύθερη διάδοση της γνώσης με ιδιαίτερη έμφαση στα κινήματα και η αυτομόρφωσή μας. Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν κατηγοριοποιημένα βιβλία πολλών διαφορετικών ειδών και είναι ανοιχτή για δανεισμό  κάθε Παρασκευή στις 20.00. Η βιβλιοθήκη είναι πάντα ανοιχτή σε συνεισφορές, καθώς και η ομάδα σε νέα μέλη που θα ήθελαν να συμβάλλουν στο εγχείρημα.

Προσδοκούμε μια βιβλιοθήκη να αποτελέσει χώρο συνάντησης, διάχυσης και ανταλλαγής απόψεων και να αξιοποιηθεί ως αυτό ακριβώς που της αναλογεί: ως ανεξάντλητη πηγή ιστορικής γνώσης που συμβάλλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.                           

 

Ομάδα Αυτοδιαχειριζόμενης βιβλιοθήκης Φώτα Πορείας